Απλές συμβουλές για το πως να κάνετε οικονομία στα καύσιμα

Οι παρακάτω συμβουλές οδήγησης θα σας βοηθήσουν να κάνετε οικονομία καυσίμου και κατ’ επέκταση να εξοικονομήσετε χρήματα. Βελτιώστε την αποτελεσματικότητα του αυτοκινήτου σας και κερδίστε περισσότερα χιλιόμετρα με μερικές απλές αλλαγές.
1 – Μην σταματάτε και ξεκινάτε το αυτοκίνητο σας συχνά. Μην αφήνετε τον κινητήρα να δουλεύει στο ρελαντί χωρίς σημαντικό λόγο. Γενικά ακολουθήστε τον κανόνα “του ενός λεπτού”. Αν θα είστε σε αναμονή για λιγότερο από ένα λεπτό, μην σβήνετε την μηχανή. Θα καταναλώσει λιγότερο από ότι να την σβήστε και να την ανάψτε πάλι. Αν από την άλλη είστε σε αναμονή παραπάνω από 1 λεπτό τότε σβήστε την.
2 — Φροντίστε η ταχύτητα σας να είναι σταθερή. Η ίδια έννοια που ισχύει για συνεχή ξεκινήματα και σταματήματα εφαρμόζεται και για σταθερή επιτάχυνση και επιβράδυνση. Μια σταθερή ταχύτητα καίει λιγότερη βενζίνη.
3 — Μην σπινάρετε. Το να πατάτε τέρμα κάτω το πεντάλ του γκαζιού σαν να είστε σε αγώνες ταχύτητας, καίει άσκοπα πρόσθετα καύσιμα. Επιταχύνετε αργά από μια στάση.
4 –Κόψτε ταχύτητα. Όσο πιο γρήγορα οδηγείτε το αυτοκίνητο, τόσο περισσότερη βενζίνη καταναλώνετε, ειδικά σε χαμηλές ταχύτητες. Έτσι, για να κάνετε οικονομία οδηγήστε στα όρια ταχύτητας. Αν από 89 km/​ώρα ταχύτητα μειώσετε στα 85 km/​ώρα έχετε οικονομία 7% και αν μειώσετε στα 80 km/​ώρα κερδίζετε επιπρόσθετα 6%.
Εκπαιδευτείτε σε θέματα Αμυντικής — Οικονομικής Οδήγησης! Ο εκπαιδευμένος οδηγός έχει υπολογιστεί ότι εξοικονομεί 1318% του μεταβλητού λειτουργικού κόστους του αυτοκινήτου.
5 – Κάντε τακτικούς ελέγχους ιδιαίτερα στα φίλτρα αέρα και μπουζί, θα βοηθήσει να συνεχίσουν να δίνουν την μέγιστη απόδοση στο αυτοκίνητό σας, η οποία με τη σειρά του θα σας επιτρέπει και μεγαλύτερη οικονομία καυσίμου.Εσφαλμένη ευθυγράμμιση αξόνων επιδρά στην αύξηση της κατανάλωσης κατά 3%. Η αεροτομή οροφής εάν είναι 6 εκατοστά χαμηλότερα αυξάνει την κατανάλωση καυσίμου κατά 0,6%.
6 – Μετράτε την πίεση των ελαστικών σας συχνά. Τα ελαστικά που δεν είναι σωστά φουσκωμένα αναγκάζει το αυτοκίνητο σας να εργαστεί σκληρότερα πράγμα που σημαίνει μεγαλύτερη καύση. Φροντίστε να φουσκώνετε τα λάστιχα σας με την προτεινόμενη max­i­mum πίεση και ελέγχετε αν το πέλμα τους είναι σε καλή κατάσταση. Επίσης περιστρέφετε τα λάστιχα αλλάζοντας τα θέσεις μερικές φορές τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο φροντίζετε να φθείρονται ομοιόμορφα. Βεβαιωθείτε για το σωστό τύπο και την καλή κατάσταση των ελαστικών σας, ώστε να πετυχαίνετε καλύτερη χιλιομετρική απόδοση και ασφαλή ταξίδια.
2 bar χαμηλότερη πίεση από το κανονικό αυξάνει την κατανάλωση κατά 5%. Επίσης επιδρά στη φθορά των ελαστικών έως και 25%.
7 — Ελέγξτε καπάκι του ντεπόζιτου σας. Η βενζίνη εξατμίζεται αν το καπάκι είναι σπασμένο ή δεν σφραγίζει σωστά. Βεβαιωθείτε ότι πάντα σφίγγετε το καπάκι όταν βάζετε βενζίνη, και αν καπάκι σας έχει σπάσει ή έχουν φθαρεί τα λάστιχα φροντίστε να τα αντικαταστήσετε το συντομότερο.
8 — Ταξιδέψτε ελαφρά. Χρησιμοποιώντας το πορτμπαγκάζ ή το πίσω κάθισμα ως αποθηκευτικό χώρο για βαριά αντικείμενα, δημιουργεί περιττό επιπλέον βάρος στο αυτοκίνητο. Το επιπλέον βάρος μειώνει την αποδοτικότητα των καυσίμων.
9 – Σχεδιάστε την διαδρομή σας. Αν έχετε μια λίστα από θελήματα που πρέπει να κάνετε, σχεδιάστε από πριν την διαδρομή ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματική. Επίσης αν μπορείτε μαζέψτε τα θελήματα σας σε μία μέρα αντί να αντί να τρέχετε καθημερινά.
10 — Αγοράστε ένα λειτουργικό και οικονομικό όχημα. Εάν μπορείτε να αντέξετε οικονομικά την αγορά ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου ή υβριδικό, η εξοικονόμηση βενζίνης είναι αυτονόητη. Από την άλλη αν είναι να αγοράσετε ένα από τα παραδοσιακά μοντέλα ελέγξτε και ψάξτε καλά τις προδιαγραφές κατανάλωσης βενζίνης ώστε να συγκρίνετε και να αποφασίσετε.
11 – Το καλοκαίρι φροντίστε να παρκάρετε στην σκιά. Διατηρώντας δροσερό το αυτοκίνητο σας θα βοηθήσει με δύο τρόπους. 1ον η χαμηλότερη θερμοκρασία θα συμβάλει στην μείωση απώλειας της εξάτμισης της βενζίνης και 2ον θα μειώσει την κατανάλωση του κλιματισμού που θα έπρεπε να χρησιμοποιήσετε για να κρατήσετε την καμπίνα δροσερή.
12 — Οδηγήστε τη νύχτα. Η οδήγηση στις πιο ζεστές ώρες της ημέρας, ειδικά το καλοκαίρι, σημαίνει μεγαλύτερη χρήση κλιματισμού. Αν μπορείτε να προγραμματίσετε την οδήγηση σας όσο το δυνατόν νωρίς το πρωί ή κατά τη διάρκεια της νύχτας. Με αυτόν τον τρόπο θα καταναλώνετε λιγότερα καύσιμα.
13 — Συγκρίνετε τις τιμές της βενζίνης. Να σιγουρεύεστε ότι πληρώνετε την καλύτερη τιμή για βενζίνη που χρειάζεται να αγοράσετε. Συγκρίνετε τις τιμές σε πρατήρια βενζίνης κατά μήκος της καθημερινής σας διαδρομής. καθώς και μερικά που μπορεί να είναι εκτός της συνηθισμένης σας διαδρομής. Πολλά βενζινάδικά που βρίσκονται σε πολυσύχναστους δρόμους τείνουν να χρεώνουν υψηλότερες τιμές για την ίδια βενζίνη.